Главная Украина Європарламент підтримав пропозицію Єврокомісії надати Україні 2023 року EUR18 млрд
Украина - 26.11.2022

Європарламент підтримав пропозицію Єврокомісії надати Україні 2023 року EUR18 млрд

Європейський парламент підтримав пропозицію Європейської комісії виділити Україні 2023 року EUR18 млрд, проголосувавши відповідні поправки до регуляторних законодавчих актів, які дадуть змогу реалізувати нову формулу "макрофін плюс". Тепер цю пропозицію має схвалити Європейська рада.

Голосування відбулося у четвер у Страсбурзі у рамках пленарного засідання ЄП.

Загалом проголосував 571 депутат: "за" — 507, "проти — 38, "утрималися" — 26.

Зокрема, у пакеті було проголосовано три документи: дві поправки та безпосередньо пропозиція Єврокомісії. Поправки внесені до Багаторічної фінансової перспективи ЄС на 2021-2027 роки та Фінансової директиви і спрямовані на зміну підходу до гарантій макрофіну: якщо раніше фінансування виділялося під гарантії держав-членів на випадок, якщо держава-реципієнт макрофіну не зможе виплатити кредити, то після схвалення парламентом ЄС зможе виділити Україні за таких самих умов, як і для держав-членів ЄС — під гарантії бюджету Європейського Союзу.

Третій документ, який проголосував ЄП, називається "Пропозиція для регламенту Європейського парламенту та Ради для створення інструменту підтримки України на 2023 рік (макрофіннсова допомога плюс)". Цей документ далі має затвердити Європейська рада і він має бути підписаний двома президентами — Європарламенту та Євроради. Сам документ налічує 39 сторінок та містить детальний опис механізму виділення EUR18 млрд Україні.

Очікується, що Рада ухвалить рішення 6 грудня.

Як повідомлялося, 9 листопада ЄК виступила з пропозицією створити новий інструмент — "макрофінансову допомогу" плюс фінансову підтримку Україні — до EUR18 млрд позики на дуже пільгових довгострокових умовах, які виплачуватимуться регулярними платежами з 2023 року. Фінансування спрямоване на стабільне забезпечення життєдіяльність державних функцій під час війни, яку проти країни веде Росія. У Єврокомісії вважають, що ця стабільна, регулярна та передбачувана фінансова допомога — в середньому EUR1,5 млрд на місяць — допоможе покрити значну частину короткострокових потреб України у фінансуванні на 2023 рік, які, за оцінками української влади та Міжнародного валютного фонду, становлять від EUR3 млрд до EUR4 млрд на місяць. Відсотки покриватимуться державами-членами Європейського Союзу. Очікується, що перший транш буде виділено вже у січні 2023 року.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

З точки зору військової оборонної підтримки фінансами, зброєю і технологіями від партнерів Україна має перспективу на 10 років — Шмигаль

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що з точки зору військової оборонної підтримки …